toasterEen geroosterde boterham is voor veel mensen een vast onderdeel van het ontbijt. Niet alleen de smaak van een geroosterde boterham is heerlijk. Ook de geur van vers geroosterd brood is heerlijk. Een betere start van de dag kun je je haast niet wensen. Een nog warme toast, zoals we geroosterd brood ook wel noemen, met jam of kaas is niet te weerstaan. Het is helemaal niet veel werk om toast te maken, want met een broodrooster is dit in een handomdraai gepiept.


De geschiedenis van het broodrooster
Vroeger was het roosteren van brood best een dingetje. Broodroosters waren er nog niet en dat betekende dat je alleen toast kon maken boven een vuurtje. Men deed een sneetje brood in een zelfgemaakte ijzeren klem en hield deze klem net zo lang boven het vuur tot de boterham geroosterd was. In plaats van een klem werd ook wel een lange vork gebruikt. Misschien heb je wel eens op deze manier een boterham geroosterd in bijvoorbeeld een openluchtmuseum.


BroodroosterGelukkig ligt deze tijden lang achter ons. In het jaar 1893 maakte Alan MacMasters ons het leven een stuk makkelijker op dit vlak. Hij vond namelijk het elektrische broodrooster uit. In 1905 verbeterde ene Albert Marsh dit model. Hij vond nichrome verwarmingsdraden uit, die van brood toast maken.     Het duurde tot 1919 voordat het broodrooster dat automatisch de boterhammen uit het apparaat gooit, zijn intrede deed. En het is dit broodrooster dat we anno nu nog veel gebruiken.


Hoe werkt een broodrooster eigenlijk?
De nichrome verwarmingsdraden die Albert Marsh uitvond, worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in ‘toasters’. Deze verwarmingsdraden geven infrarode warmtestralen af. Door elektrische stoom worden de draden, letterlijk en figuurlijk, gloeiend heet. De hitte die de draden afgeven, zorgt ervoor dat het water uit het brood wordt gehaald. Het brood wordt dus warm en dit zorgt er bovendien voor dat het broodkruim als het ware begint te karamelliseren. Hierdoor krijgt het brood zijn heerlijk smaak en mooie bruine kleur. Het is belangrijk dat het brood op tijd uit het apparaat wordt gehaald, omdat het anders zwart wordt en verbrandt. Dit is en niet lekker en zeker niet gezond.


Kun je alleen boterhammen roosteren met een broodrooster?
Hoewel de naam van dit huishoudelijk apparaat dit wel suggereert, kun je meer dan enkel en alleen boterhammen roosteren met dit apparaat. Of dit kan is overigens wel afhankelijk van het type toaster dat je koopt. De meest verkochte modellen zijn alleen geschikt voor het roosteren van een snee brood. Dit geeft aan dat ‘we’ dit toch nog steeds het lekkerst vinden. Maar er zijn ook toasters met grotere openingen waar bijvoorbeeld prima een bagel in past. Ook heel lekker! Of gebruik het apparaat voor het snel warm maken van pitabroodjes. Tot slot zijn er broodroosters waarbij tostiklemmen worden meegeleverd. De keuze is aan jou!