In bijna iedere keuken is tegenwoordig wel een waterkoker te vinden. Net zoals een airfryer en een broodrooster. Een waterkoker is een praktisch apparaat dat zijn werk snel en effectief doet. Ze worden in diverse soorten, maten en uitvoeringen gemaakt. Het kan zelfs een echte eyecatcher zijn in de keuken. Maar wat is nu de meest geschikte voor jou? Waar moet je op letten als je er ééntje wilt kopen? En hóe vind je de meest geschikte waterkoker? Wij hebben het voor je uitgezocht!


Keuzestress?

Bij het kiezen van de voor jou meest geschikte waterkoker zijn er veel verschillende factoren waar je op kan letten en waar je rekening mee moet houden. Hierbij kun je denken aan het vermogen van het apparaat, het gebruiksgemak en de veiligheid, maar ook de grootte van de waterkoker en het uiterlijk zijn niet onbelangrijk.
Er zijn heel veel waterkokers op te koop. Elk met verschillende kenmerken. De belangrijkste criteria hebben we voor je op een rijtje gezet. Zo kies je precies die waterkoker die het beste bij je past.

Vermogen waterkokers

Bij de aanschaf van een waterkoker is het vermogen van het apparaat een belangrijk aspect. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller het water het kookpunt zal bereiken. De eenvoudigere en goedkopere modellen hebben vaak een vermogen van rond de 1000 watt. Het vermogen van producten met een middelhoge prijsklasse ligt vaak rond de 1500-2000 watt en professionele waterkokers kunnen zelfs de 2000 watt overschrijden. Het vermogen is echter niet de enige factor die bepalend is voor de snelheid van de waterkoker. De snelheid wordt mede bepaald door het hoeveelheid water in de ketel van de waterkoker.

Inhoud waterkokers

Ben je van plan om de waterkoker vooral te gebruiken om snel één kopje thee te zetten? Dan kun je volstaan met een kleine uitvoering van dit handige huishoudelijke apparaat met een inhoud van 0,5 of 1 liter. Gebruik je de waterkoker voor een huishouden met meerdere personen? Kies dan voor eentje met een grotere inhoud, bijvoorbeeld van van 2 liter.

Het uiterlijk van de waterkoker

Het kiezen van een waterkoker is een kwestie van smaak. In de moderne en strakke keukens zie je tegenwoordig vaak rvs-waterkokers. Het grote voordeel van een rvs-uitvoering is dat je ‘m gemakkelijk schoon kunt maken. Ook worden glazen waterkokers steeds populairder. Bij deze modellen zie je dat het water gaat borrelen zodra het gaat koken. Er zijn ook uitvoeringen met led verlichting, waardoor een mooie sfeer wordt gecreëerd. Een voordeel van een glazen waterkoker is dat je gelijk ziet wanneer je die moet ontkalken.

Dubbelwandige waterkokers

Wil je een waterkoker die water langer heet houdt? Kies dan voor een dubbelwandige waterkoker. Deze zijn verkrijgbaar in rvs en in kunststof. Handig voor als je nog een tweede kopje thee wil drinken. Ook bespaar je energie doordat je het apparaat niet een tweede keer aan hoeft te zetten.

Veiligheid waterkokers

Waterkokers zijn relatief veilige apparaten. Veel waterkokers hebben een geïntegreerde automatische uitschakeling. Zodra het water het kookpunt heeft bereikt schakelt het apparaat meteen uit. Omdat het apparaat niet aan blijft staan, wordt de mogelijkheid van kortsluiting voorkomen. De behuizing kan bij het gebruik heet worden. Maar doordat het handvat van veel waterkokers gescheiden is van de behuizing, kan een waterkoker veilig worden gebruikt zonder dat je je handen verbrandt.

De prijs van een elektrische waterkoker

Een waterkoker is over het algemeen een zeer zuinig keukenapparaat. Goedkopere modellen koop je vanaf een prijs van rond de 15-20 euro. Hoe meer functies het model heeft, hoe hoger de prijs zal zijn. De wat meer geavanceerde modellen met meer functies, en vaak een mooi design, kosten al gauw meer dan 50 euro. En in sommige gevallen moet zelfs meer dan 100 euro neergeteld worden. Veel hangt af van het gebruik: de frequentie en het doel van het gebruik. Heb je voldoende aan wat minder capaciteit, dan is het handig om een praktischer en zuiniger product te kopen. Is het gebruik groter en professioneler, dan kun je kiezen voor een groter model met extra functies.

Hoe gebruik je een elektrische waterkoker?

Een elektrische waterkoker is een apparaat dat heel gemakkelijk in gebruik is. Je vult de waterkoker met water. Dit water warmt op dankzij een weerstand op de bodem van het product. Om het apparaat te bedienen, hoef je alleen maar op een knop te drukken om hem aan en uit te zetten. Daarnaast hebben veel waterkokers een automatische uitschakelfunctie als het water eenmaal kookt. Een waterkoker heeft het gemak van het veilig en snel kunnen koken van water, wat veel tijd bespaart in vergelijking met de klassieke steelpan of fluitketel op het fornuis.

Conclusie

Een waterkoker is een klein, elektrisch apparaat dat precies doet wat de naam al zegt. Het apparaat zorgt ervoor dat water in relatief korte tijd het kookpunt bereikt. Het bespaart je veel tijd bij het zetten van een kopje thee, maar met de grotere waterkokers is het ook mogelijk om het water voor het blancheren en koken van groenten te gebruiken of voor het koken van pasta’s of rijst.
Voordat je een waterkoker koopt, kun je erop letten dat het gekozen model is voorzien van de eigenschappen die voor jou belangrijk zijn en voldoen aan jouw gebruiksbehoeften.