Emerio Airfryer

Emerio is misschien niet het meest bekende merk als het gaat om huishoudelijke apparatuur. Maar vergis je niet in dit merk, want het behoort wereldwijd tot één van de grootste spelers als het gaat om producten voor in de keuken en in het huishouden. En een grote speler kun je alleen maar zijn en blijven als je kwalitatief goede producten op de markt brengt. De Emerio Smart Fryer is hier een goed voorbeeld van.

Airfryer is Smart Fryer

De airfryer is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de schappen. Het zal een steeds grote plaats in gaan nemen. Dit zal ten koste gaan van de traditionele frituurpan vanwege het simpele feit dat voedsel bereid in een airfryer gezonder is dan voedsel dat klaargemaakt is in de frituurpan. Airfryers worden onder veel verschillende namen op de markt gebracht. Emerio heeft ervoor gekozen om deze pannen Smart Fryer te dopen en wij kunnen alleen maar concluderen dat dit een heel passende naam is.

De Smart Fryer van Emerio is immers een slim stukje techniek dat bovendien ook nog eens een prettig uiterlijk heeft. Ook deze airfryer maakt gebruik van het snel laten circuleren van hoge lucht om eten te garen. De Smart Fryers van Emerio zijn te gebruiken zonder toevoegen van olie en passen hierdoor in een gezondere levensstijl. Zo zijn frietjes uit de Emerio Smart Fryer tot maar liefst 80% minder vet ten opzichte van frietjes die gebakken zijn in frituurolie.

Meer dan friet en snacks

Hoewel de kans aannemelijk is dat de Emerio Airfryer voornamelijk gebruikt zal worden voor het bakken van friet en snacks, kun je deze pan ook gebruiken voor het bereiden van andere heerlijkheden. Vlees, vis en groente laten zich uitermate goed en eenvoudig bereiden in de Emerio Smart Fryer, maar je kunt hier ook taarten of bijvoorbeeld cupcakes in bakken. Wat alle Emerio Smart Fryers gemeen hebben is dat ze allemaal eenvoudig in gebruik en onderhoud zijn. Verschillende onderdelen kun je na gebruik zo in de vaatwasser zetten en de overige onderdelen zijn eenvoudig te reinigen met een warm sopje. De temperatuur is gemakkelijk in te stellen en ditzelfde geldt voor het instellen van de juiste baktijd. Wanneer deze verstreken is klinkt er een signaal, zodat je het eten altijd op tijd uit de Smart Fryer haalt.Qua prijs behoren de Emerio Smart Fryers tot het middensegment. De prijs-kwaliteit verhouding is eerlijk en goed te noemen. Hierdoor is er eigenlijk altijd een Emerio Airfryer te vinden die bij jou en jouw budget past.

Test Emerio Smart Fryer AF-116073

De airfryer is de status van trend natuurlijk al lang gepasseerd. En terecht! De airfryer is here to stay en past heel goed in een verantwoord voedingspatroon. Dit geldt zeker voor de Emerio Smart Fryer AF-116073 die wij recent hebben getest. Waarom? Omdat je voor het bereiden van voedsel in deze airfryer nauwelijks tot geen olie hoeft te gebruiken. En dat scheelt! Wij zijn enthousiast over de AF-116073 Smart Fryer van Emerio. Hoogste  tijd om je mee te nemen in de resultaten van onze test.

Ziet er goed uit!
Een heteluchtfriteuse moet praktisch zijn en afgestemd zijn op jouw gezinssituatie. Maar praktisch nut is één, een airfryer die er fraai uitziet, is natuurlijk minstens zo belangrijk. Beide zaken heeft Emerio met deze Smart Fryer goed voor elkaar. De airfryer ziet er prima uit en is compact gebleven, ondanks zijn inhoud van 4,5 liter. Het snoer is van voldoende lengte en dat hebben we wel eens anders gezien. De Smart Fryer staat stevig op zijn plaats, omdat hij is voorzien van anti-slip voetjes. Een prettige en vooral veilige gedachte dat deze airfryer niet zomaar alle kanten op kan glijden. Oh ja, de behuizing van de Smart Fryer wordt niet extreem warm dankzij de ‘cool touch behuizing’. Kortom, een prima start van deze test!

Zeer gebruiksvriendelijk
We hebben bewust gekozen om een airfryer te testen die geen digitale bediening heeft. Hoe eenvoudig de digitale bediening van de meeste airfryers ook is, er zijn veel mensen die dit toch wat lastig vinden. De Emerio Smartfryer AF-116073 blinkt uit in gebruiksgemak en is echt door iedereen te gebruiken. De twee knoppen op de voorzijde van de Smart Fryer laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Met de bovenste knop stel je de timer in en met de onderste knop de temperatuur. That’s it! Verder tref je twee indicatielampjes aan, tussen beide bedieningsknoppen. De één geeft aan dat de airfryer ingeschakeld is en de ander geeft aan of de ‘pan’ de ingestelde temperatuur heeft bereikt. Is de baktijd verstreken? Dan klinkt een helder akoestisch signaal. Naar onze mening had dit signaal wel wat langer aan mogen houden. De pan sluit goed aan op de behuizing en haal je gemakkelijk met één hand uit de behuizing. Het bedieningsgemak is een groot pluspunt en eigenlijk heb je de meegeleverde gebruiksaanwijzing niet nodig om ‘m in gebruik te nemen. Uiteraard altijd goed om deze toch eventjes door te lezen.

Baktijden
Een airfryer is eigenlijk een soort mini heteluchtoven. Hete lucht circuleert met zeer hoge snelheid in een heel kleine ruimte. Voorverwarmen is eigenlijk niet nodig, want een airfryer is in no time op de juiste temperatuur. Vaak is hetgeen je bereidt in een airfryer sneller klaar dan wanneer je dit zelfde gerecht klaar zou maken in een conventionele heteluchtoven. We raden je aan om de baktijd dan ook goed in de gaten te houden en regelmatig even te checken hoe ‘het ervoor staat’. Een voorbeeld? We hebben brownies gebakken in de Smart Fryer. Geen ingewikkeld iets, gewoon gebruik gemaakt van een kant en klaar product. In plaats van de meegeleverde bakvorm hebben we cupcake vormen gebruikt. Ziet er net even anders uit. De baktijd bedraagt volgens de verpakking 40 minuten. Onze brownies waren in 20 minuten klaar en smaakten overheerlijk. Overigens heeft Emerio in de gebruiksaanwijzing een tabel met baktijden opgenomen. Handig!

 

Vlees uit de Smart Fryer
Door de snelle circulatie van hete lucht blijven smaak en sappen beter behouden. Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar is dit ook zo? De beste manier om erachter te komen is door te testen. En hoe kun je dit nu beter dan doen door spareribs klaar te maken in de Smart Fryer? Niet bepaald een straf, tenminste als ze er inderdaad zo uitkomen als dat je hoopt. Ook deze test doorstaat de Emerio Smart Fryer met gemak. We hebben de spareribs een kleine tien minuten in de airfryer gelegd op 200 graden. Regelmatig checken is belangrijk, want je wil niet dat de bovenste laag van de spareribs verbranden. Het resultaat mocht er zijn. De spareribs waren prachtig van kleur en gelijkmatig warm. En de smaak? Heerlijk, waarbij het vlees inderdaad nog ‘sappig’ was en niet uitgedroogd. De baktijd was overigens vier minuten korter dan aangegeven.

Friet en snacks
De friteuse wordt in veel huishoudens wekelijks gebruikt voor het bakken van friet en snacks. De airfryer is de vervanger van deze traditionele friteuze. Hoe meer friteuzes er vervangen worden door een airfryer, hoe beter dit is. Want tot 80% minder vet gebruiken bij ‘frituren’ is uiteraard een goede zaak. Er is hierbij wel één grote maar en dat is dat de kwaliteit van friet en snacks niet minder mag zijn. Dus hebben we friet en snacks gebakken in de Emerio Smart Fryer AF-116073. Belangrijk is om niet teveel friet tegelijk te bakken, want dit zorgt ervoor dat de friet niet gaar wordt en aan elkaar plakt. En natuurlijk af en toe de friet even schudden. We hebben hierbij gekozen voor Franse frietjes met een frikandel en een kipcorn. Beide van een A-merk en geschikt voor bereiding in de Smart Fryer. Als groot liefhebber van friet was de opluchting groot dat ‘onze Smart Fryer’ ook deze test glansrijk heeft doorstaan. Niet enkele frietjes waren goudgeel en knapperig, maar dat waren ze allemaal. En ook dat hebben we wel eens anders gezien. En als je vervolgens ziet hoeveel vet er achterblijft onder het bakrooster, dan wil je voortaan niets anders dan friet uit de Smart Fryer.

En gezond eten uit de Emerio Smart Fryer dan?
Friet, snacks, spareribs, brownies….. Dit geeft al aan dat je deze Smart Fryer voor veel verschillende dingen kunt gebruiken. Toegegeven, wat we tot nu toe getest hebben, zijn niet de meest gezonde zaken. En aangezien steeds meer mensen de airfryer gebruiken voor het bereiden van gezonde voeding, kunnen wij op dit vlak natuurlijk niet achterblijven. Doen we dan ook niet. Op internet vonden we een lekker en eenvoudig recept van groentespiesjes uit de airfryer. Snel klaar wat maken betreft en ook lekker snel klaar met behulp van de Samrt Fryer. Na 8 minuten op 200 graden konden we onze groentespiesjes al uit de ‘pan’ halen. We waren verrast door de heerlijk ‘grilsmaak’ die de Smart Fryer aan de groente heeft gegeven. Ook hier waren de verschillende ingrediënten niet uitgedroogd, maar heerlijk vol van smaak en sappig. Aanrader!

Schoonmaken
Tsja, er is geen ontkomen aan, ook een airfryer moet schoongemaakt worden. Goede nieuws is dat het schoonmaken van dit apparaat best meevalt. De behuizing ervan neem je gewoon even af met een natte doek met heet water. De binnenpan en het bakrooster, die zet je gewoon in de vaatwasser. Vooraf even met heet water afspoelen is aan te raden, want op deze manier verwijder je al voor een groot deel het vet dat achter is gebleven. Wil je het schoonhouden een makkie houden? Maak dan elke keer na gebruik je Smart Fryer schoon. Dit voorkomt dat vet en vuil zich hechten en in een later stadium veel minder makkelijk te verwijderen zijn.

De belangrijkste voor- en nadelen van de Emerio Smart Fryer AF-116073 op een rij

+ ruime inhoud (4,5 liter)                       – akoestisch signaal vrij kort
+ anti-slip voetjes                                    – ietwat luidruchtig
+ cool touch behuizing                           – bakaccessoires niet standaard meegeleverd
+ vaatwasser bestendige onderdelen
+ minder vet
+ smaak blijft beter behouden
+ voordelige aankoop
+ zeer gebruiksvriendelijk

Conclusie
We hebben de Emerio Smart Fryer AF-116073 uitvoerig getest. We waren verrast door de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. We hebben deze Smart Fryer namelijk voor iets meer dan 50 euro gekocht en dat is bepaald niet duur. Dat de prestaties van de Emerio Smart Fryer AF-116073 kunnen concurreren met de grote, bekende merken is een dikke pluim waard. We hebben geen grote nadelen aan dit apparaat ervaren. Ok, het akoestisch signaal dat afgaat als de tijd is verstreken had wat langer mogen aanhouden. Maar dit zou voor ons geen reden zijn om deze Smart Fryer te laten staan. Dit zelfde geldt voor het ‘lawaai’. Veel mensen hebben hun airfryer in schuur of garage staan, dus is dit minder erg. En de mensen die het apparaat wel in de keuken gebruiken zetten deze tijdens het gebruik vaak onder de afzuigkap, welke ook luidruchtig is. Niet onoverkomelijk dus naar onze mening.

Samenvattend kunnen we niet anders stellen dan dat de Emerio Smart Fryer AF-116073 een uitstekende airfryer is. Je hebt krijgt voor relatief weinig geld een kwalitatief erg goede airfryer, die uitblinkt in gebruiksgemak.