Het is alweer enige tijd geleden dat we zelf een airfryer hebben getest. Hoogste tijd dus om aan de slag te gaan en een heteluchtfriteuse, de andere benaming voor deze keukenapparaten, aan een grondige test te onderwerpen. Na de Emerio Smart Fryer AF-116073 en de Princess Digitale Aerofyer XXL, is het nu de beurt aan de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003. Blokker brengt sinds een aantal jaren artikelen onder eigen merk op de markt, waaronder verschillende keukenapparaten. Wij zijn heel benieuwd hoe het Blokker huismerk presteert. Het voorwerk dat we hebben gedaan stemt ons hoopvol, want de reviews die we over de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 gelezen hebben zijn voor het overgrote deel positief. Hoe waardevol deze reviews ook zijn, wij oordelen graag zelf. Dus, zoals gezegd, aan de slag!

Specificaties en looksHeteluchtfriteuse

De eerste indruk die we hebben van de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 is zonder meer goed. Het apparaat ziet er goed en degelijk uit. Het is een compacte airfryer, zwart met een zilverkleurig bedieningspaneel waar je twee bedieningsknoppen op aantreft. De pan heeft een uitneembaar rooster dat je makkelijk en snel in en uit de pan haalt. Het snoer is gelukkig lang genoeg, zodat je enige speelruimte hebt met betrekking tot de plek waar je hem neer wilt zetten.

Specificaties:
Vermogen: 1500W
Inhoud: 3,5 liter
Maximaal laadvermogen: 3,5 liter
Instelbare temperatuur: 80 – 200 graden Celsius
Instelbare timer met eindsignaal: 30 minuten
Antiaanbaklaag: ja

Eenvoudige bediening

Hoewel er keurig een handleiding bij deze heteluchtfriteuse wordt meegeleverd, is de bediening van dit apparaat heel eenvoudig. Het apparaat heeft twee bedieningsknoppen, waarvan de bovenste de timer is. Deze kun je instellen tot maximaal 30 minuten door de knop met de klok mee te draaien. Met de onderste knop stel je de temperatuur in, tot maximaal 200 graden. Je stelt tijd en temperBlokker airfryeratuur in en vult de pan (ook wel lade genoemd). Op het moment dat je de lade in het apparaat schuift, start de airfryer direct met verwarmen.

Wil je het apparaat eerst voorverwarmen? Plaats dan een lege pan in het apparaat en zet deze aan door de tijd en temperatuur in te stellen. Er gaan bij het aanzetten van het apparaat altijd een groen en oranje lampje branden. Wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is, gaat het oranje lampje uit. De heteluchtfriteuse is nu op temperatuur en de lade klaar om gevuld te worden. Is de tijd verstreken? Dan hoor je een akoestisch signaal, dat klinkt als een belletje.

Tip: denk eraan dat als je ervoor kiest om het apparaat voor te verwarmen, je de tijd iets ruimer instelt. Wanneer je dit niet doet, is de bereidingstijd korter en loop je de kans dat je gerecht niet of onvoldoende gaar is.

De eerste test…..chocoladebroodjes en croissantsBL-18003

Het is weekend en buiten stralend mooi weer als we de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 testen. We hebben hierdoor alleen maar zin in ‘lekkere dingetjes’ en hoe kun je de dag dan beter starten dan met zelfgemaakte chocoladebroodjes en croissants? Een blikje Danerolles croissantdeeg en een plak Milka melkchocolade is alles dat je nodig hebt om in een handomdraai vrouw, kinderen of jezelf te verwennen met een heerlijk ontbijt op bed. Oh ja, en de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 natuurlijk! Want, eerlijk is eerlijk, die deed uitstekend zijn werk. Het was, gezien de bescheiden grootte van de lade, wel even passen en meten om de broodjes erin te krijgen, maar het resultaat was top. Wel raden we je aan om regelmatig even de lade open te schuiven en te checken hoe de broodjes erbij liggen. Vergeet namelijk niet dat er met veel kracht voortdurend een heteluchtstroom over het deeg wordt geblazen. Hierdoor kunnen de broodjes aan de buitenkant snel verbranden, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Als je een nieuwe airfryer hebt gekocht, dan is het toch altijd een beetje zoeken met maximale hoeveelheid, bereidingstijd en temperatuur. Het is een kwestie van je heteluchtfriteuse leren kennen. Blijf de eerste keren dat je iets bereidt dan ook in de buurt, zodat je regelmatig even kunt checken hoe de vlag ervoor staat.

De tweede test…..genieten van Oreo-soezen

Missie geslaagd wat betreft test één, dus snel door naar test twee. Na het ontbijt is het natuurlijk tijd voor koffie. En koffie, daar hoort uiteraard iets lekkers bij. Ook hier zetten we de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 graag voor in. We hebben namelijk een superlekker recept dat je snel en gemakkelijk klaarmaakt in een airfryer, namelijk Oreo-soezen. Deze lekkernij is zowel geliefd bij kids als bij volwassenen en de echte Oreo-fan moet deze gewoon een keer maken. We zullen het recept binnenkort met je delen in een apart nieuwsbericht.

Onze Blokker keukenhulp stelde niet teleur, waardoor we, gezeten in het voorjaarszonnetje, hebben gesmuld van een zoete lekkernij bij de koffie. De soezen kwamen mooi van kleur en goed gaar uit de pan. Hierbij aangetekend dat we ook nu weer regelmatig gecheckt hebben of ingestelde tijd en temperatuur de juiste waren.

De derde en laatste test…..frietjes met zelfgemaakte vissticks

In een weekend als dit heb je lang niet altijd zin om ’s avonds uitgebreid te koken. Wij ook niet en dus gaan we voor lekker makkelijk. En lekker makkelijk betekent frietjes! Friet is één van de meest klaargemaakte gerechten in airfryers en dat rechtvaardigt onze keuze. In plaats van snacks maken we zelf vissticks om te laten zien dat je ook vis uitstekend kunt klaarmaken in een heteluchtfriteuse. Ook dit recept zullen we in een aparte nieuwspost met je delen.

De frietjes bakken we op 190 graden, gedurende ongeveer 14 minuten. Het maximale laadvermogen van de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 is 800 gram. Dit betekent dat je een zak minifriet (750 gram, Aviko) in één keer in deze pan kunt klaarmaken. Uit eerdere ervaringen met friet bakken in een airfryer, weten we dat je dit niet moet doen. De friet komt dan meestal niet mooi goudgeel gekleurd en knapperig uit het apparaat, maar is slap en daardoor veel minder lekker. Doe er dus gewoon wat minder in, want liever een rondje extra bakken dan half gare friet eten. Dit valt onder ‘je airfryer leren kennen’, waar we eerder over hebben gehad. Wij hebben een portie friet van ongeveer 600 gram gebakken. Dit bleek de perfecte hoeveelheid, want de patatjes waren gaar, knapperig en mooi goudgeel van kleur.

Dit was de eerste keer dat we zelfgemaakte vissticks in een heteluchtfriteuse hebben klaargemaakt. Leuk om eens te doen, zeker met kinderen, en het resultaat was om je vingers bij af te likken. De Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 heeft een kwartier lang op 180 graden zijn werk gedaan, waardoor de vissticks mooi gekleurd en goed gegaard uit het apparaat kwamen. Ja, ook hier checkten we regelmatig hoe de vis erbij lag en halverwege hebben we ze gedraaid. Hierdoor voorkom je dat de bovenkant verbrand en zo worden de vissticks aan beide kanten optimaal verwarmd.

Schoonmaken

Het is verstandig om na elk gebruik de pan (lade) en het rooster meteen schoon te maken. Wij hebben de pan en het rooster in de vaatwasser gezet en dit ging prima. Doe dit niet als je de pan niet regelmatig schoonmaakt. Kies er dan voor om het aangekoekte vuil en vet met heet water en een sopje te verwijderen. Gebruik hierbij nooit een schuurspons, want daarmee beschadig je de antiaanbaklaag. Hardnekkig vuil en vet verwijderen vraagt om andere middelen, zoals bijvoorbeeld HG airfryer reiniger.

De voor- en nadelen van de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003

We hebben de voor- en nadelen van deze heteluchtfriteuse, zoals wij die ervaren hebben, even overzichtelijk voor je op een rij gezet:
Voordelen:
• goede prijs-kwaliteitverhouding
• eenvoudige bediening
• makkelijk schoon te maken (vaatwasser)
• goede bakresultaten
• handig uitneembaar rooster
• past in een gezondere levensstijl
• cool touch behuizing

Nadelen:
• signaal dat tijd verstreken is klinkt slechts 1x
• voorverwarmen noodzakelijk
• minder geschikt voor gezin met kinderen

Eindoordeel Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003

De Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 heeft onze verwachtingen overtroffen en zijn aangenaam verrast door de goede bakresultaten. De prijs-kwaliteit verhouding is erg goed. Wij kochten deze airfryer voor € 59,99 en we hebben zeker niet het idee dat we teveel hebben betaald. De BL-18003 is heel gemakkelijk te bedienen, een handleiding heb je hier eigenlijk niet eens voor nodig. Het signaal dat de ingestelde tijd verstreken is, is wel aan de korte kant. Hierdoor kun je deze makkelijk missen, dus we raden je aan om ook zelf de tijd een beetje in de gaten te houden. Ook raden we je aan om deze heteluchtfriteuse even voor te verwarmen, omdat het heel even duurt voordat de pan de ingestelde temperatuur heeft bereikt.

Voor één- en tweepersoonshuishoudens is de Blokker Heteluchtfriteuse BL-18003 een uitstekende keuze, die we je dan ook van harte aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *